top of page
  • Obrázek autoraLynxLand Bengals

Jak se přichystat na bengálské kotě

Aktualizováno: 25. 5. 2020

Jak se přichystat na bengálské kotě


Než si vyzvedneme své vytoužené bengálské koťátko, musíme mu doma přichystat výbavu. O výběru kotěte se více dozvíte ZDE. Prvním nejdůležitějším krokem je správně zvolit místnost, kde bude kotě první týden po příjezdu. Bengálská kočka v sobě nese své divoké předky – a i když si domů přivezete kotě mazlivé a přátelské, i tak ho může příchod do nového prostředí stresovat.


Předejdeme tomu tím, že vybereme místnost, kde bude kotě první dny po příjezdu, kde se bude cítit bezpečně, na dosah bude mít záchod, krmení, hračky i vaše pohlazení. V této místnosti se brzy rozkouká a zvykne na nové kamarády. V den, kdy ho přivezete domů, ztratilo svou mámu a své sourozence – je to pro něj náročný zážitek. Kotě může být smutné i plačtivé. Bengálské kotě ale dá většinou před smutněním přednost hraní.

Měla by to tedy být místnost, kde s vámi bude mít kotě kontakt, kde nebude stále samo. Je to i proto, že koťátko je stále miminko a musí si stále hlídat své návyky. Musíte mít pod kontrolou také to, jestli opravdu správně používá záchod. Pokud kotěti zpřístupníte hned celý byt, může začít potřebovat na záchod (což kotě potřebuje často) a než se zorientuje, kde má svůj záchod, může se vyčůrat někam do rohu a později si říct, že je to snadnější a vytvořit si zlozvyk. Zlozvyky se vždy hůře odnaučují než učit novým návykům. Proto kotě do dalších místností pouštíme až ve chvíli, kdy nám předvedlo, že je čistotné, umí si najít v novém prostředí svůj záchod a už se u vás orientuje.


Každé kotě potřebuje záchod. Osobně u bengálských koček používám záchody kryté. Koťátka se učí na záchod přibližně od 4. týdne. Začínají malým otevřeným záchodem, poté přejdou na velký otevřený a nakonec je máma naučí i na krytý záchod.


Jelikož bengálky vehementně svou potřebu zahrabávají a kočkolit často ze záchodu vyhazují, dávám přednost těm krytým. Koťata Lynxland Bengals jsou od nás zvyklá na dřevěné pelety značky Cats Best. Příjemně voní, hrudkují a dobře se vyklízejí. Záchody čistím každý den. Bengálky jsou od přírody čistotné kočky – mají rády svůj záchod stále čistý. Jejich předek Asijská leopardí kočka (Asian Leopard Cat) koná často potřebu přímo do řeky či vody, aby oblast, ve které žije, byla stále čistá.




Dále musíte pořídit krmení, které vám chovatel doporučil a na které je kotě zvyklé.

Naše koťátka jsou zvyklá na ND krmivo a na Purizon.



Bengálské kočky jsou totiž často citlivé na změny stravy. Nedoporučuji bengálskou kočku krmit kapsičkami či konzervami. Osobně krmím suchým krmivem bez obilovin a každý den dostanou kočky dávku mletého kuřecího a hovězího masa – což není nutné u mazlíčků, ale uděláte jim radost. A můžete si z toho udělat zábavu pro vás i vaše kotě jako to máme my - na videu Taima a Ozalee.



Suché krmení by mělo mít kotě stále k dispozici. Stejně tak misku s vodou.


Další důležitou součástí výbavy bengálské kočky je škrabadlo/odpočívadlo. Mají je rády vysoká, aby měly přehled, co se doma děje a koukaly na vás pěkně ze shora. Mějte po ruce také spoustu hraček – jaké hračky má bengálská kočka ráda se dočtete ZDE.


Přeji vám, aby se koťátko stalo vaším nejlepším přítelem a byli jste spolu vzájemně spokojeni.

2 107 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page