top of page
  • Obrázek autoraLynxLand Bengals

Kočka bengálská - o plemeni a povaze

Aktualizováno: 23. 4. 2020

#Bengálská kočka je poměrně nové unikátní plemeno, které si ale velice rychle získává na oblibě díky exotické kráse, kterou si můžete přinést do svého obývacího pokoje. Zrod plemene započal v 60. letech minulého století v #USA, křížením domácích krátkosrstých koček s divokou asijskou leopardí kočkou (#Felis prionailurus bengalensis), po které zdědila i svůj název.

Cílem tohoto šlechtění bylo vytvořit kočku, která se bude vzhledem podobat divoké kočce a přitom se stane milým domácím společníkem.


bengáslká kočka aportuje
LynxLand Salome - aportující kočka

Jako mezinárodně uznané plemeno v ICA bylo zaregistrováno v roce 1984 a v roce 1991 jim The Independent Cat Association (#TICA) v USA udělila status šampionátu.

Dříve se ke křížení ALC používala plemena jako americká krátkosrstá, siamská, habešská, barmská kočka a další. V dnešní době, kdy je plemeno typově ustáleno, se už cizí plemena zpravidla nepoužívají a s ALC se kříží již jen kočky bengálské. Při prvním zkřížení se #ALC samci s kočkou bengálskou narodí F1 generace koťat, při druhém F2, a to až po #F4 generaci. Další generací už začíná kočka domácí označovaná v USA jako #SBT.

Šlechtitelským cílem chovatelů bengálských koček je vyšlechtit domácí kočku, která se bude co nejvíce podobat svému předchůdci – ALC. Tudíž pokud bengálskou kočku označujeme jako typovou, máme na mysli, že zvíře se blíží svým vzhledem původním rysům ALC. Je jasné, že generace #F1–#F2 se budou tomuto typu podobat častěji či snáze, ale vývoj bengálských koček je tak rychlý a ohromný, že už i dnešní SBT kočky jsou také tomuto typu hodně podobné.


asian leopard cat  Prionailurus bengalensis
Kočka bengálská – Prionailurus bengalensis – ALC

Díky křížení s ostatními plemeny vděčíme nejen za bengálky, které teď máme, ale i za různé barevné variety: seal lynx point – siamské kočky, seal sepia – barmské kočky, ale také za rysy, které jsou nyní překonané a nežádoucí – velké uši, výrazný stop v profilu, dlouhé tenké ocasy, které je třeba šlechtěním z plemene odstranit. Kočka bengálská je plemeno nové, stále se vyvíjející a každým rokem krásnější a získávající i na divokém vzhledu podobajícímu se ALC.


faults in bengal type
Nežádoucí rysy v chovu kočky bengáslké – velké špičaté uší, výrazný stop v profilu

ALC kočky mají bílý okraj očí (bílé brýle) a bradu. Hodně bengálských koťat SBT si tento rys drží, ale v pozdějším věku u většiny z nich mizí. V poslední době se tento rys objevuje i u SBT koček s bílým břichem a s tím se pojí i gen, který nese bílou bradu a hruď. Na což se zaměřuje můj chov. :)


lynxland bengal kitten with whited tummy
Kotě kočky bengálské s bílým břichem a okraji očí

#Povaha kočky bengálské

Kočka bengálská je velmi inteligentní. Není vyjímkou, že se naučí chodit na lidský záchod, chodit na vodítku jako pes, aportovat rychleji než pes, otvírat jakékoliv dveře... To by měl mít na zřeteli každý zájemce o toto plemeno. Protože jejich inteligence nám může přinášet spoustu radosti, ale i spoustu starostí v podobě otevřené ledničky, roztrhaného pytle granulí, který byl bezpečně umístěn za dveřmi komory, otevřené a celý den puštěné vody, protože si bengáslka usmyslela si pustit čerstvou vodu na pití ...to jsou příklady, s kterými jsem se setkala u svých přátel nebo majitelů bengálek či mé vlastní zkušenosti. :)


S bengálkou se prostě nenudíte ...nestane se, že byste měli chuť si hrát s mávačkou s peřím a vaše bengálka by zrovna náladu neměla. Milují hry a pohyb. To neznamená, že správně vychovaná bengálka vám vyplení dům. Dospělá vychovaná kočka ví, že do kytek se neleze, na linku a stůl je přístup zakázán a gauč není od broušení drápků. Jsou natolik chytré, že je lze vychovat k obrazu svého majitele. Dospělý kocour či kočka také většinu dne, kdy jste v práci prolenoší a prospí a vytrvale čeká, až se vrátíte domů a pohrajete si s ní. Moje kočky jsou hodně navázaní na člověka. Budou vás sledovat po domě na každé kroku a vyžadovat vaše mazlení a pozornost. Pokud se nechcete tolik své kočce věnovat, je pro ní i vás vhodnější, pořídit dalšího kočičího kamaráda.

Bengálská kočka nikdy nesmí být agresivní. Přesto, že má v sobě divokou krev ALC, neměla by nikdy agresivně napadnout svého majitele nebo člena rodiny. Samozřejmě pokud se něčeho vyděsí a jedná v obraně nebo z leknutí, nejde o agresi. Ale povaha bengálky má být přátelská, může být rezervovaná vůči cizím lidem. Veselá, zvídavá , často povídavá – některé bengálky odpovídají na každé slovo, které k nim máte :) Milují vodu ... často se účastní koupelí se svými majiteli. Uděláte ji radost lavorem naplněným vodou, a když do něj ještě hodíte pingpongový míček ....



Na videu se sprchuje LynxLand Laverne žijící s Agatou Zawadzkou v CHS Illendri.


Kočka bengáslká se tedy hodí k lidem, kteří mají rádi zábavu, milují exotické kočky, mají na kočku čas a chtějí se jí věnovat. Ocení rysy divoké kočky jak ve vzhledu, tak i v povaze...kočka bengálská pokud chytí hračku s peříčky vydává prskavé zvuky a změní se v divokou kočku z džungle. Stejně s takovým zápalem se vrhá do syrového masa.


Na videu LynxLand Taima vrčící při táhání se o hračku s pírky


Mnoho koček bengálských rádo aportuje a donekonečna budou nosit míček či hračku, abyste jim je opět hodili.


Na videu LynxLand Nadia - neúnavný aportér


Samozřejmě ale platí, že tak jako každý člověk, každý pes či kočka mají svou individuální povahu, tak i každá bengálka je jiná a jedinečná, jde zde pouze o zobecnění plemene :)


Zvukový projev F1 kočky bengálské




1 971 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page