top of page
  • Obrázek autoraLynxLand Bengals

Srst kočky bengálské

Aktualizováno: 13. 10. 2018

Struktura a vývoj kresby srsti kočky bengálské


Bengálské kočky mají podle standardu krátkou až polodlouhou srst – čím kratší je, tím na dotek působí luxusněji. Největší zvláštností srsti „bengálek“ je takzvaný #glitter – zlatý, kovový lesk. U hnědých koček vypadá, jako by kočka byla poseta zlatým práškem, který na slunci vytváří až neuvěřitelný lesk. U sněžných, stříbrných nebo charcoal bengálských koček působí kovově.


Glitter on charcoal bengal
Glitter v srti charcoal bengálské kočky

Na výstavách by ale #kočky neměly být kvůli přítomnosti, nebo naopak absenci glitteru upřednostňovány. Když ale budou mít další posuzované kvality na téže úrovni, zlatem posetá kočka zaujme bezpochyby více. Kočky, které mají glitter, jsou také jemnější na dotek. Gen pro glitter se dědí. Po rodičích, kteří mají glitter, se narodí koťata také se srstí s glitterem.



Bengálské kočky podědily po svých divokých předcích takzvanou #fuzzies stage – fázi vývoje, kdy se divoká koťata „zachlupatí“ a ztratí kresbu. Je to proto, aby byla lépe maskována, když je máma zanechá o samotě kvůli obstarávání potravy. Podobně i bengálská koťata okolo pátého týdne zarostou a jejich kresba přestane být zřetelná. Při výběru kočičího parťáka je proto nejlepší, když se zaměříte na fotografie koťat ve věku okolo 3–4 týdnů. Na nich můžete dobře odhadnout kresbu dospělého jedince – u šestitýdenních chlupatých kuliček to už tak snadné být nemusí.

Na fotografii kocourek LynxLand Rising Star hodinu po narození a ve věku 15 týdnů.


Bengal cat coat development
Vývoj srsti kočky bengálské

Na následujících fotografiích můžete vidět postupnou proměnu srsti kocourka #LynxLand Oceana (ve věku 2, 6 týdnů a 9 měsíců)


Bengal cat coat developing
Vývoj kresby kocoura LynxLand Oceanus

335 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page