top of page
  • Obrázek autoraLynxLand Bengals

Je Bengálská kočka hypoalergenní?

Aktualizováno: 11. 3. 2020

Je Bengálská kočka #hypoalergenní?


Hypo je slovo, které pochází z latiny. V překladu znamená „pod“, „nízké“, „dolní“ „nedostatečné“. Slovo hypoalergenní je proto definováno jako „snížená tendence vyvolávat alergickou reakci“.


Chovatelé bengálských koček se většinou shodují, že Bengálky u jedinců, kteří běžně vykazují alergie na kočky, nevyvolávají #alergie žádné či velmi mírné. Co za tím vězí? Dříve, než vám představím vlastní teorii, podívejme se, co vlastně u některých lidí alergii na kočky způsobuje. Není to srst, jak si mnozí myslí ,ale odpovědí jsou odlupující se šupinky kůže – "dander".


Kočka bengálská - hypoalergenní?
Kočka bengálská - hypoalergenní?

Kočičí #dander se skládá z mikroskopických kusů suché kočičí kůže a zaschlých slin. Jsou to velmi malé částice, velké asi jako desetina velikosti roztočů. Snadno se šíří vzduchem, a tak se rychle se rozšiřují v prostředí, kde se kočka pohybuje. Problémem ale nejsou samotné částice zbytků suché kočičí kůže, ale glykoprotein, který se vyskytuje jak na jejich povrchu, tak uvnitř. Tento glykoprotein se označuje jako Fel D1.


Fel D1 se nachází v mazových žlázách pod kůží a v kočičích slinách. Právě on je viníkem, který u citlivých jedinců vyvolává alergickou reakci. Když přijdou do kontaktu s kočkou či prostředím, ve kterém kočka žije, jejich imunitní systém se okamžitě aktivuje a začne produkovat histamin – hormon, který je zprostředkovatelem zánětu/alergické reakce. Mezi typické reakce patří kýchání, alergická rýma, ucpaný nos, pálení očí, vyrážka nebo kopřivka. Při těžších reakcích může dojít k vyvolání astmatického záchvatu.


V případě Bengálských koček mají jejich chovatelé i majitelé mazlíčků zkušenosti, že lidé s alergiemi mají vůči tomuto plemenu mnohem vyšší toleranci. Pátrala jsem po objektivní vědecké studii, která by tvrzení, že Bengálské kočky produkují nižší množství glykoproteinu Fel D1 než jiná plemena, potvrdila, ale žádnou takovou jsem nenašla. Neznamená to ale, že by tento předpoklad musel být chybný. Jako člověk, který trpí alergiemi na kočky, ovšem s Bengálkami žije bez obtíží, mám svou vlastní teorii.


Bengálské kočky mají velmi krátkou srst, která nevyžaduje prakticky žádnou péči majitele. To samé platí i pro samotnou Bengálku – o svou srst pečuje s nižší četností i intenzitou, což v důsledku znamená, že na zbytcích odpadlých chlupů ulpívá méně zaschlých slin, a tedy méně glykoproteinu Fel D1. Navíc, za běžných okolností, Bengálky mnohem méně línají. To, že prakticky nelínají, vede k tomu, že se alergeny drží na jejich srsti a mnohem méně se šíří v prostoru domácnosti.


Kočka bengálská - hypoalergenní?
Kočka bengálská - hypoalergenní?

Zkušenosti ze života – pro a proti


Před několika lety mě kontaktovala žena, který se doslechla, že Bengálské kočky jsou hypoalergenní. Chtěla své rodině pořídit mazlíčka, ale její osmiletý syn byl na kočky tak alergický, že se mu silná reakce rozvinula během pěti minut od prvního kontaktu. Upozornila jsem ji, že Bengálské kočky nejsou bez alergenů a že její syn může být na ně stejně alergický jako na jiná plemena. Trvala ale na tom, že se svým synem na zkoušku přijedou. Většinu koček jsem dala do jiné místnosti – s chlapcem zůstalo v pokoji jen několik. Uplynulo 15 minut, chlapec si s kočkami vesele hrál a žádná alergická reakce se neobjevila. Jeho matku to tak potěšilo, že jsme do místnosti pustili všechny další kočky. Celou další hodinu chlapec s kočkami dováděl, válel se s nimi po podlaze, aniž bychom pozorovali sebemenší alergickou reakci.


Mám ale i opačnou zkušenost: majitelka obchodu, kde nakupuji krmivo, takové štěstí neměla. S Bengálskou kočkou nikdy dříve nepřišla do kontaktu, než jsem jednou jednu vzala s sebou do obchodu. Kdysi se zmínila, že je na kočky alergická (zpravidla kýchala a měla ucpaný nos). Když jsme přišli do obchodu, o kočku se zajímala, protože se jí velmi líbila. Prakticky ihned začala pociťovat mírné obtíže, i když podle jejích slov byla reakce mnohem mírnější, než za normálních okolností. Navzdory tomu bylo zřejmé, že v jejím případě i Bengálská kočka vyvolává alergickou reakci.


Co z toho vyplývá? Když se budeme striktně držet definice, myslím, že bychom mohli klidně říci, že Bengálské kočky jsou hypoalergenní. Podle zkušeností chovatelů i majitelů mazlíčků vyvolávají u alergiků mnohem mírnější reakce. Platí ale, že chovatelé by toho neměli zneužívat a zájemcům o mazlíčky z řad alergiků tvrdit, že Bengálky jsou v tomto ohledu naprosto bezproblémové a bezpečné.


Možná, že se ale jednou dočkáme studie, která přesvědčivě určí hladinu glykoproteinu Fel D1 u Bengálských koček a bude konečně jasno v otázce, proč se toto plemeno jeví jako méně alergenní než plemena jiná.


Zdroj: Bengalsilustrated.com


1 935 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page