top of page
  • Obrázek autoraLynxLand Bengals

F1 kočka bengálská

Aktualizováno: 27. 4. 2020

„F“ bengálky jako domácí mazlík?

Bengálské kočky si v posledních letech získaly mnoho obdivovatelů. A právem – jsou to skvělé vysoce inteligentní kočky se vzhledem leoparda. Americká organizace chovatelů TICA v současnosti registruje desítky tisíc registrovaných zvířat. Jako originální a vizuálně velmi zajímavé plemeno se bengálky stále častěji stávají oblíbenými domácími mazlíčky. V tomto blogu se zaměříme na takzvané F generace kočky bengálské.

ALC Asian Leopard Cat

Kočky bengálské jsou hybridy asijské leopardí kočky (ALC) a domestikované kočky (v současnosti se využívají již jen přímo kočky bengálské).

První generace tohoto spojení se označuje jako F1 – další generace se dříve označovaly F2, F3 nyní se přechází na označení 2G, 3G… Je to z toho důvodu, že správně F2 generace je potomkem dvou F1 rodičů, což u koček bengáslkých nelze.

2G bengal cat - Queenann Iris of Lynxland

Pokud je totiž spojení ALC s domestikovanou kočkou úspěšné, v chovu se využívají pouze „holky“ – kocouři jsou až po generace 3G často i 4G neplodní a chovatelé je nabízejí výhradně jako luxusní domácí mazlíčky. Organizace TICA hybridní kočky F generací uznává. Každou takovou kočku lze registrovat v plemenné knize a obdržet rodokmen. Nově je podán návrh, že se nebudou moci registrovat u TICA ALC kočky, kterým by měl být vytvořen nový registr ALC.   


Označení „F, 2G, 3G“ zájemcům o mazlíky pomáhá v tom, aby mohli lépe odhadnout, jakou osobnost, povahu, temperament nebo chování bude daná kočka mít. Obecně platí, že čím blíže ke generaci F1, tím je pravděpodobnější, že kočka bude mít "divočejší" povahu, zatímco mladší generace budou vykazovat povahu domestikované kočky.


F1 nebo 4G?

Čím blíže je kočka ALC, tím spíše bude mít její chování – anebo naopak. Samozřejmě její vzhled je více podobný Asijské leopardí kočce a dělá z ní unikátního mazlíka.


Mezi projevy takového chování patří například nedůvěřivost k cizím lidem, upřednostňování syrového masa před tepelně upravenou stravou a granulemi, hraní si ve vodě (ALC milují vodu), míra plachosti nebo schopnost socializovat se. Vše tedy závisí na „množství“ ALC genů a na charakteru a temperamentu ALC a bengálské kočky - tedy rodičů. To, co jsme si řekli výše, může posloužit jako dobré vodítko při výběru „toho správného“ koťátka – tedy, jestli upřednostníme unikátní vzhled a výraznější divokost F1, nebo domácí povahu 4G a dalších generací.

ALC je divoká kočka se vším, co k tomu patří, a tak i osobnost F1 generace je ve srovnání s následujícími generaci „osobitější“. Vše, co F-ková kočka dělá, dělá s větší intenzitou – když se mazlí, mazlí se velice urputně, když na vás zavolá, uslyšíte to až ven z domu. Nikdy ale nesmí být F1 kočka agresivní a nepřátelská. Taková kočka by měla být vyřazena z chovu a vykastrována. Z mých zkušenosti vyplývá, že povaha budoucích generací je geneticky podmíněná a ani socializace v dalších generacích není pak snadná. Temperament koťátek není tedy závislý pouze na výchově chovatele, ale z velké části na povaze rodičů. Proto je nutné do chovu vybírat pouze přátelské, neagresivní chovné kočky a to platí pro všechny generace.  Bengálská kočka má být veselá, hravá, přátelská. Může být rezervovaná a opatrná, zvláště pak k cizím lidem. 


To ale neznamená, že by F1 kočka nemohla být vhodná jako domácí mazlík – byť si to od majitele žádá více trpělivosti a tolerance. Musíte respektovat, že jí v žilách koluje krev divoké kočky, což se musí projevit. Vlastnit F1 nebo 2G kočku je životní styl! Vše se u vás doma začne točit kolem ní nebo něho :) Budu ráda, když do komentářů majitélé Fkových koček připíší jejich vlastní zkušenost.


Zpráva od majitele 2G kocourka – Lynxland Zakiyya po aklimatizaci v novém domově:

Půlroční 2G kocourek u nových majitelů

Update from new home : “He is also completely settled here and walks all over the place. Left all the inside doors open last night to and he came and slept on the bed next to me 😊 until this morning 6:30. Lots of purring and playing non stop. He is not crying and if he is sitting close to me or in one of the kitchen chairs. He is very playful and not scared to come for a back scratch either 😊 I think he is doing exceptionally well and you should be proud.” I can tell lm happy with my first f2 kitten!


Samozřejmě F1, 2G, 3G koťátka vyžadují větší socializaci od chovatele. Někteří chovatelé F1 a #2G koťata odebírají od matky a odchovávají je na lahvi. Já si myslím, že pokud máma dovolí, aby chovatel měl každodenní kontakt s koťátkem, je pro mámu i kotě lepší koťata neodebírat. Kočka brzy pozná, že ji příště koťata vezmete a často se je rozhodne raději zabít, než abyste jí je vzali. Tuto zkušenost mi potvrdili i chovatelé pum a servalů. Kočka si zpravidla nechá vzít koťat pouze dvakrát. Jiní chovatelé odebírají koťata ve 3 týdnech, i tak mi to pro matku a kotě přijde stresující.

Socializace 14denního 2G kotěte:


Hlas F1 kočky bengálské:


F1 kočky jsou aktivní, potřebují pravidelné podněty ke hrám i duševnímu rozvoji. Například milují vodu a rády si v ní hrají. Často se stává, že vodu (třeba v misce, dřezu, vaně, umyvadle) používají jako svou toaletu, což je právě jedním z důsledku přítomnosti ALC genů – asijské leopardí kočky konávají potřebu do vody (zpravidla tekoucí) nebo do listí. Já takovou zkušenost se svými F-kovými kočkami nemám, ale slyšela jsem o tom. Podobné chování může nastat i u jejich potomků. Já ze své zkušenosti musím říct, že moje F-kové kočky jsou čistotnější než SBT generace.



Oproti tomu 4G kočky jsou od #ALC genů již dostatečně daleko a jejich potomci jsou již běžní domácí mazlíčci, jejichž #povaha závisi pouze ne charakteru rodičů, socializaci chovatele a poté majitele. Tyto generace a výše se jinak označují také jako SBT.

Pokud hledáte pouze kočičku na mazlení a kočičího parťáka na muchlování, doporučuji bengálskou kočku 3. a #SBT generace. Pokud hledáte speciálního unikátního parťáka a jste ochotni mu věnovat spoustu času, lásky a máte rádi výzvy jako já, pak si můžete troufnout i na F1 či 2G bengála :)

4G kočka #bengálská se svými 5G koťátky

G6 kotě ve vaně :)


1 074 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page